Les nostres figures
Els Falcons realitzem un gran número de figures, tant estàtiques com en moviment. Aquestes figures tenen formes ben diverses i estructures més o menys complexes que impliquen a falconers de totes les edats per realitzar-les. Algunes de les figures que realitzem han evolucionat amb els anys i d'altres s'han contagiat de la tradició castellera del territori, creant variants dels castells habituals. A continuació podeu conèixer algunes de les figures que fem habitualment:
L'escala
És la figura més representativa dels Falcons. D’aspecte piramidal on els membres de la base estan agenollats i la resta acotats. Entre mig del primer nivell de l’escala s’hi col·loquen els segons acotats, recolzant les mans sobre les espatlles dels falconers que tenen a banda i banda. Cada pis té un falconer menys, de manera que l’escala s’anomena en funció de quants falconers hi ha a la base.
Figura adaptada dels Falcons de Vilanova, ja que feien la mateixa estructura però fins a dosos i l’enxaneta es posava dret sobre el membre del mig del pis de tres, l’anomenaven Capdil. Els Falcons de Vilafranca li varem afegir el pis d’un i fent que l’enxaneta es col·loqués dret sobre aquest pis nou. Aquesta nova figura la varem anomenar Escala perquè la forma de pujar de la canalla és com si pugessin per una escala i la baixessin per l’altre costat.
La Pira
La base es composa de quatre persones: dues agenollades, l’una enfront de l’altra i dues acotades, també l’una enfront de l’altra. La resta de pisos es van col·locant acotats amb la mateixa disposició i sobre l’esquena dels falconers del pis inferior respectivament. La manera d’anomenar la Pira és comptant les rengles sense tenir en compte l’enxaneta. De manera que una Pira que tingui una rengla de 6 i una de 5, s’anomenarà Pira 6×5 (sempre anomenem primer la rengla gran).
És una figura de gran dificultat tècnica i que requereix una gran preparació.
La Torreta
La Torreta és una figura importada i adaptada de les tradicionals Muixerangues valencianes. La Torreta Falconera comença amb quatre persones semi-acotades recolzant-se sobre un genoll i agafats entre si per la cintura, després els dosos es situen sobre els baixos amb un peu sobre cada espatlla i s'agafen frontalment de les faixes, per últim la posició de "l'u" s'ajup sobre els dosos i l'enxaneta hi puja a sobre de la mateixa manera, ajupida. Un cop està muntada i estable la fase inicial, el cap de colla indica amb un crit "amunt, va" la figura es desplega, és a dir, els baixos es posen drets, l'u també i per últim s'aixeca l'enxaneta culminant la figura amb l'aleta falconera i aguantant l'equilibri sola una sola cama. Per baixar, es repeteix el procés a la inversa i es torna a la posició inicial. Aquesta figura s'acompanya musicalment amb "La muixeranga d'Algemesí", cançó tradicional amb la que es realitzen les muixerangues a la comunitat Valenciana.
Pilars de 3 (cristos)
Si en alguna figura tota la canalla es protagonista és en els pilars de tres. Se’n fan tants com nens hi ha. En aquesta figura es treballa dret, un membre sobre l’altre, no te més complicació. Un cop tots els pilars estan coronats, fan el tomb deixant-se veure per tot el públic i a l’hora de baixar la canalla salta endavant fent una tombarella. Quan aquesta figura es fa en una cercavila, els pilars caminen i passen a ser anomenats Cristos.
Pilar per sota (de 4, 5 o 6)
Pilar característic falconer. Parlar d’aixecar per sota és parlar dels Falcons de Vilafranca.
Els pilars aixecats per sota van des del pilar de 4 fins al de 6. Aquests, a diferència dels pilars de tres, comencen per la col·locació de la pinya i tot seguit es posa l’enxaneta sobre el dos, pis a pis la pinya va fent pujar la construcció a pes. Un cop aixecat el pilar, aquest es pot deixar net o no depenent de la dificultat; i fins i tot en alguns casos es pot girar, és a dir que el baix fa una volta completa sobre si mateix fent que tot el pilar faci una volta de 360 graus. Per fer-lo baixar, també es fa per sota.
Anys enrere s’havia fet el que en dèiem el pilar al porró, que consistia en pujar el porró pels membres del pilar i cada pis feia una tirada de vi fins arribar a l’enxaneta.
La Piràmide drets
Quan posem a prova l’equilibri falconer actualment, ho fem amb la piràmide drets.
Parlem doncs d’una construcció on els membres de la base treballen drets i agafats entre ells per les faixes i en forma de semicercle. Com el seu nom indica, la figura té forma piramidal i a cada pis disminueix una persona respecte l’anterior. Aquesta figura, en la seva màxima versió -la de sis- és considerada per molta gent una de les figures més espectaculars de la colla.