Història dels Falcons de Vilafranca

La colla de Falcons de Vilafranca neix el setembre del 59 a redós de l’Acció Catòlica, uns dels moviments eclesiàstics que hi havia aleshores a Vilafranca. Componen la colla 15 nois amb una mitjana de 16 anys d’edat i l’1 de gener de l’any 60 fan la seva primera actuació amb quatre mesos d’assajos previs. A mida que passen els anys la colla va augmentant i les seves figures són més arriscades i de fer 3 o 4 sortides l’any, passen a fer-ne 50 o 60, essent típic veure’ls en festes majors, especialment la de Vilafranca i poblacions de la comar­ca del Penedès.

L’any 1959 es funden els Falcons de Vilafranca, a redós de l’Acció Catòlica, uns dels moviments eclesiàstics que hi havia aleshores a Vilafranca, essent els primers en representar una variant fonamental dintre del fet falconer, allunyant-se del caràcter eminentment gimnàstic. La important tradició castellera de Vilafranca, va fer incorporar elements característics com son la faixa i mocador. Amb els elements que els caracteritzen que son la faixa de color verd i el mocador verd falconer, creat i d’us exclusiu de la colla vilafranquina.

l’1 de gener de l’any 60 fan la seva primera actuació amb quatre mesos d’assajos previs. Des dels seus inicis la projecció de créixer de la colla ha estat patent, passant dels 16 membres fundadors, a una mitja de 80 membres, actualment. Tot, gràcies a l’esforç de superació, al bon clima de l’entitat, a la seva aproximació i participació en la vida social i cultural de Vilafranca.

Cal destacar que els Falcons de Vilafranca, és considerada una de les entitats amb més activitat i iniciativa de les nostres terres: essent de les primeres entitats en oferir concerts de primer nivell a la població de Vilafranca, en el marc dels seus coneguts aniversaris; essent els promotors de la recuperació de les ara consolidades Festes de Sant Raimon de Vilafranca; així com essent els iniciadors dels que avui coneixem com el Ball de Foc, una evolució del correfoc que el Ball de Diables de Vilafranca va organitzar per primera vegada l’any 1991 en el marc de les festes del XXXII aniversari dels Falcons de Vilafranca i que, a partir del 1992, es va incorporar a la Festa Major.

Els Falcons de Vilafranca han estat, son i seran part fonamental de la vida cultural i associativa de Vilafranca. Però també de la tradició i cultura popular de Catalunya.