L’origen dels Falcons

L’origen dels Falcons es troba al llarg del segle XVIII, a partir la ideologia humanista del moment, com Johann Amos Comenius, entre d’altres, mostrant interès per la introducció de la gimnàstica en el camp de l’ensenyament. Interès que arrela principalment en mitjans acadèmics i militars.

A les acaballes del segle, comencen a aparèixer a diversos països (Hongria, Txèquia, Bulgària, etc.) associacions esportives i gimnàstiques.

En aquest context, Miroslav Tyrš, professor d’estètica de la Universitat de Carles IV (Bohèmia), i el comerciant Jindrich Fügner varen fundar a Praga, el 16 de febrer de 1862, una associació gimnàstica anomenada Sokol (falcó en txec). Arribant a ser una de les congregacions de gimnastes més grans d’arreu del món.               

El Sokol no va restringir la seva activitat en el  camp gimnàstic esportiu. Endegaren tota una tasca destinada a elevar el nivell de formació dels membres. L’any 1897 va iniciar-se la publicació de l’òrgan de la Mancomunitat del Sokol txec, amb diverses seccions. A més es varen inaugurar diverses biblioteques i també organitzaven excursions, conferències, etcètera.

Arrel d’un viatge del Vilafranquí Mn. Albert Bonet i Marrugat, fundador en 1931 a Barcelona de la F.J.C. de C. (Federació de Joves Cristians de Catalunya), s’introdueixen els Falcons a Catalunya. L’acceptació fou molt bona i a partir de l’any 1930, es comencen a obrir gimnasos a Barcelona i arreu de Catalunya. A les acaballes l’any 1933 hi havia un total de vint-i-cinc grups repartits pel principat, sempre sota el comandament de l’Agrupació Gimnàstica-Esportiva de la F. J.C. de C. Més endavant totes, les agrupacions que han sorgit s’han desvinculat de la F.J.C de C. esdevenint agrupacions completament autònomes i laiques.