COMUNICAT: Entrada a plaça sense el tradicional pilar de 5 dels Falcons de Vilafranca

Benvolguts Vilafranquins/es, Penedesencs/ques,

Enguany no podrem veure als Falcons de Vilafranca entrar el dia 30 d’Agost amb el tradicional i majestuós pilar de 5 caminat, que es desplaça des de l’entrada del carreró de Santa Maria fins davant la façana de l’ajuntament. Pilar que històricament té la funció de saludar a una plaça que respectem i estimem, i en la que hem executat les nostres millors figures; sí, també la plaça més falconera.

Volem recordar i destacar que som la única colla que des de fa molts anys entra a plaça el dia de Sant Fèlix amb un pilar de 5 caminat (tot i que puntualment alguna altra colla ho hagi fet), esforç més que considerable per una colla petita com la nostra.

Òbviament la decisió de no fer el pilar de 5 no ha estat dels Falcons de Vilafranca, sino que forma part d’una sèrie de canvis que el Consell de la Festa Major ha plantejat enguany i que els administradors han acceptat.

Des de fa uns anys s’han anat plantejant una sèrie de modificacions i canvis a la Festa Major, encaminats a millorar i racionalitzar els horaris de la festa. Els Falcons de Vilafranca entenem que cal agilitzar la festa, i que cal plantejar canvis que facin de la nostra Festa Major una de les millors Festes Majors de Catalunya, però no pensem que l’eliminació d’elements tradicionals i de respecte a la plaça (com el pilar de 5 d’entrada del dia 30) siguin les millors mesures per aconseguir-ho.

Com a Falcons de Vilafranca i en tant que formem part de la Festa Major, ens comprometem a treballar i buscar alternatives per millorar la nostra festa.

En aquest sentit creiem que hi ha altres aspectes i propostes que es poden treballar per millorar els horaris de la festa, i els hem fet arribar a la regidoria de Cultura i al Consell de la Festa Major.

Amb aquesta carta volem manifestar la nostra total disconformitat amb la decisió del Consell de la Festa Major de prohibir-nos fer enguany el Pilar de 5 d’entrada a plaça el dia 30 d’Agost, decisió que gaudeix del suport dels administradors.

També volem demanar disculpes als nostres vilatans i a tots aquells que el dia 30 omplen la Plaça de la Vila, ja que considerem aquesta mesura una falta de respecte cap a la plaça més castellera, però també més falconera.

Els Falcons de Vilafranca treballarem, lluitarem i farem totes les gestions possibles fins el mateix dia 30 per capgirar aquesta decisió de prohibir el pilar de 5 d’entrada a plaça, que tot i que segurament enguany ja no estarem a temps, però no renunciarem a continuar defensant aquesta opció fins a tornar a recuperar el Pilar de 5 d’entrada que la plaça es mereix.

El motiu d’aquest comunicat és per que creiem que Vilafranca ha de conèixer i saber els motius que poden fer que per primer cop en molts i molts anys els Falcons de Vilafranca no entrin el dia 30 a la Plaça de la Vila amb el seu pilar de 5 caminat.